Nosaukumu darināju no slavenās Atkinsa diētas, modificējot to uz vārda "attack" (uzbrukt) variantu, jo ja lietā nav krutuma, ir garlaicīgi. :)
Tātad jūs esat salasījušies manu stāstījumu par to, kā low-fat ir meli un low-carb ir pareizais ceļš un gribat zināt no A līdz Z kas ko kā jādara, lieliski!
Kam Attakinsa ēšanas sistēma paredzēta:
1) Taukaudu apjoma samazināšanai (svara zaudēšanai un muskuļu estētiskās novērtējamības palielināšanai);
2) Hroniskas insulīna izturības (insulin rezistance) un noguruma sindroma (fatigue sindrome) dziedēšanai;
3) Sirdsslimību (galvenokārt aterosklerozes) un vēža riska samazināšanai;
4) Dažādu hronisku slimību simptomu mazināšanai (pateicoties samazinātam insulīna un leptīna līmenim);
5) Vispārējās veselības un labsajūtas uzlabošanai.
Kam Attakinsa ēšanas sistēma nav paredzēta:
1) Jebkuru "dabisku" ēšanas režīmu atveidošanai;
2) Kārā zoba apmierināšanai (īpaši kur runa ir par saldumiem kā konfektēm un šokolādi, kā arī augļiem);
3) Veselības stiķēšanai par spīti kaitīgām atkarībām (alkoholu lietot Attakinsa diēta neatļauj);
4) Holesterīna samazināšanai (holesterīns, iespējams, arī samazināsies, bet tas ir mazsvarīgi, jo tas neizraisa sirdsslimības).
Ievērojiet, ka Attakinsa diēta ievērojami atšķiras no citām diētām ar to, ka nav jāseko līdzi un jāierobežo uzņemto kaloriju daudzums, gluži pretēji, vislabākie rezultāti tiks sasniegti, ja ēdīsit, cik vēlaties. Ko gan vajadzētu ievērot ir uzņemto kaloriju proporcija. ~20% vajadzētu nākt no olbaltumvielām un atlikušajiem 80% no taukiem. Pārlieku liela uzņemto olbaltumvielu daudzuma gadījumā jūsu ķermenis nonāks slāpekļa toksiskuma stāvoklī un cenšoties no liekā slāpekļa atbrīvoties visos iespējamajos veidos, cietīs jūsu elpa, ķermeņa aromāts un urīna sastāvs, kā arī nieres un aknas.
Lūk pilnīgs ēšanai atļauto produktu saraksts (ja sarakstā tā nav, visticamāk ēst to nevar):
-Visu dzīvnieku gaļa [cūka, liellops, vista, tītars, čuskas utt.] (cūkgaļa ir patīkami trekna un lēta)
-Visu zivju gaļa [lasis, siļķe, šprotes eļļā utt.] (dzīvsudraba sastāvs tajās gan ir problēma)
-Visi rieksi (jā, arī pistācijas)
-Visu putnu olas (strausa olas ir lieliskas, bet vistu olas nav peļamas)
-Proteīna kokteiļi (tos parasti gatavo no "lētajiem" sojas vai sūkalu pulveriem, jāskātās gan, lai tiem klāt nav cukura)
-Visi tauki un pārtikas eļļas, īpaši minot kokosriekstu eļļu (istabas temperatūrā tā ir cieta un bālgana; Attakinsa diēta lieki nelauza galvu ar piesātinājumiem, jo to ietekme uz veselību ir niecīga)
-Dārzeņi un augļi, kuru svarā mazāk kā 5% ir enerģijā pārvēršamas substances (šī kategorija ietver visus zaļlapu dārzeņus kā salātus, kāpostus un brokoļus; vairumu ogu; gurķus kā arī papriku)
-Sieri un sviests
-Soja (kā proteīna pārslas)
-Retais pārstrādātais produkts ar augstu tauku saturu (majonēze, zemesriekstu sviests, aknu pastēte u.c.)
-Jebkas bez kalorijām (garšvielas, cukura aizvietotāji, ūdens, arī Coca-Cola Zero :p)
Ko pavisam noteikti jūs vairs negribat ēst (dilstošā secībā pēc relatīvā insulīn-efekta):
-Cukuru (balto, brūno, šķidro, fruktozi, dabisko augļu utt. utjp.);
-Rafinētās cietes (baltos kviešu, kartupeļu un kukurūzas miltus, kā arī baltos rīsus);
-Alkoholu (ievērojiet, ka alkohols "noslogo aknas" mazāk kā cukurs. Ja atturaties, neēst cukuru ir divkārt nozīmīgāk);
-Cieti saturošus dārzeņus un saknes (kartupeļus, burkānus, bietes, zirņus, griķus un kukurūzu);
-Cietes pārstrādes produktus (makaronus, maizi, brokastu pārslas);
-Jebkuru produktu, kas marķēts ar "low fat" vai "maztauku", jo tajā neizbēgami būs daudz pārstrādātu ogļhidrātu.
Mans ēšanas režīms:
Esmu pārizglītots zēns ar studenta iztikas līdzekļiem, tādēļ mani interesē uzņemt dienas minimālās 1600kcal caur produktiem, kas man izmaksā maksimāli lēti. Un tie ir olas, olīveļļa (pirkta akcijas laikā milzīgā iepakojumā tā man izmaksā 2Ls/l, kas ir pat lētāk kā ogļhidrāti, kas ir lētākais kaloriju avots), cūkgaļa, zemesrieksti, siers, majonēze [high5, ja Franča majonēze ir labākā visumā] un kāds gabals kāposta. Es ēdu divas reizes dienā - brokastis un vakariņas, taču pastarpināti dzeru eļļu, tādējādi izsējot trešo ēdienreizi visā laikā starp brokastīm un vakariņām.
Brokastis:
Vairumu cilvēku tauku un proteīna bagātas brokastis dos ne tikai enerģiju, bet arī možumu un modrību, kuru tie citkārt censtos iegūt no kafijas. Es brokastīs ar kāru muti gatavoju sev trīs sviestā ceptas olas, kuras bagātīgi nokaisu ar sāli (jo kad insulīns asinīs necirkulē, tas vairs nav veselības risks), vidusjūras garšvielu maisījumu un nogāžu ar majonēzi, un tasīti Lloyd's augļu tējas ar četrām tabletēm Rimi cukura aizvietotāja uz saharīna bāzes.
Diena:
Pa dienu es cenšos izdzert 100ml olīveļļas, kam man jādod 900kcal. Jāsaka, dzert eļļu tīrajā ir iemaņa, kuru ar mokām jāapgūst. Esmu ticis līdz metodei, kur vispirms sakošļāju daiviņu ingvera un to noriju kopā ar lielu malku eļļas, esmu novērojis, ka lielus malkus norīt ir vieglāk kā mazus. Deguna aizspiešana arī palīdz.
Vakariņas:
Vakariņās es atļaujos variāciju, pusi dienu es cenšos tikt pie gaļas, vai nu maltas cūkgaļas, kuru apcepu krūzē olīveļļas vai pēdējās dienas īpašajiem piedāvājumiem kā kakla karbonādes, un klāt vāru kāpostus.
Lieki teikt, tik produktiem pieticīgā diētā kā Attakinsa diēta, izdošanās un sakāve lielā mērā ir atkarīga no praktizētāja izdomas un zināšanām kulinārijā, īpaši garšvielu un dārzeņu pielietošanā produktu ēdamības uzlabošanai.
Ja esat piekopis kādu no low-carb diētām vismaz mēnesi, es labprāt dzirdētu atsauksmes! :)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru